
 

NCAA Division III Reclassifying Member Process 
Frequently Asked Questions 

 
I. Definitions.   
 
Question No. 1: What is a reclassifying member institution?  
 
Answer: A reclassifying member institution is an active NCAA Division I or Division 

II member institution that has applied for active membership in Division III.  
 
 
II. Division III Reclassifying Membership Process. 

 
Question No. 2: How long is the entire process to join Division III? 
 
Answer:   An institution must serve three years in the reclassifying membership 

process. However, there is a waiver to shorten the process to two years. 
 
Question No. 3: When is the application for reclassifying membership due? 
 
Answer:  For an institution intending to be a reclassifying member for the upcoming 

academic year, the reclassifying membership application is due not later 
than February 1. The application for reclassifying membership may be 
found on the Division III Membership webpage in the “Provisional and 
Reclassifying Resources” section. 

 
Question No. 4: Is there a cost associated with the reclassifying membership process?   
 
Answer: A reclassifying member institution must pay a nonrefundable fee of $39,000 

for the provisional/reclassifying member education program, plus $2,000 
for standard Division III annual dues. These fees are due by September 1 of 
the first year of the reclassifying membership process. This educational fee 
covers travel and other expenses for NCAA staff and Division III Membership 
Committee members. It also funds staff time and material costs associated 
with the provisional/reclassifying membership program. It is important to 
note a reclassifying member institution also must pay Division III annual 
dues during each year of the reclassifying membership process (Bylaws 
20.10.2.1.2 and 20.13). 

 
Question No. 5: How many institutions are accepted as reclassifying members each year?   
 
Answer:  There is a maximum of four institutions admitted to the reclassifying 

membership process in any one year, and a maximum of 12 reclassifying 
institutions participating in the program in total. (Bylaw 20.10.3). 

 
Question No. 6: Does an institution applying for reclassification need to have an offer of 

conference membership?  
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Answer:  Yes. An institution whose provisional membership process will begin during 

or after the 2024-25 academic year is required to have a bona fide invitation 
from an active Division III multisport conference before applying for 
Division III membership. To satisfy this requirement, the institution may use 
a memorandum, signed by the chair of the chancellors and presidents’ group 
or appropriate designee of the conference, as evidence of the active member 
conference’s offer to become a full member upon the institution becoming 
an active Division III members.  

 
Question No. 7: When is an institution notified of its status to participate in the reclassifying 

membership process? 
 
Answer:  An institution is notified of its status to participate in the reclassifying 

membership process following the Membership Committee’s meeting held 
every February.   

 
Question No. 8: When does an institution officially begin the reclassifying membership 

process? 
 
Answer:  September 1 following acceptance by the Membership Committee into the 

reclassifying membership process. For example, if the Membership 
Committee accepts an institution into the reclassifying membership process 
in February 2025, the institution’s official start date of the reclassifying 
membership process is September 1, 2025.  

 
Question No. 9:  Is an institution required to publicly announce its participation in the 

reclassifying membership process? If so, when?   
 
Answer: The Presidents Council requests (but does not require) an institution to 

publicly announce its reclassifying membership to provide transparency for 
all institutional stakeholders, and to ensure all prospective and current 
student-athletes are aware of potential athletically related financial aid 
implications. Public announcements may be issued once an institution is 
accepted by the Membership Committee to participate in the reclassifying 
membership process.  

 
Question No. 10:  Is an institution in the reclassifying membership process considered a 

Division III member institution? 
 
Answer:  Yes. Provisional membership is a class of Division III membership (Bylaw 

20.01.2). This designation includes reclassifying membership. 
 
Question No. 11: Must a reclassifying member institution adhere to Division III legislation? If 

so, when? 
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Answer:  Yes. Beginning September 1 of the first year of reclassifying membership 

and thereafter, a reclassifying member institution must administer its 
athletics program in accordance with the constitution, bylaws and other 
legislation of the NCAA and of Division III (Bylaw 20.6.5). In recognition of 
differing academic calendars at various institutions, during the summer 
prior to the start of the first year of provisional membership, the institution 
is encouraged to begin applying Division III legislation no later than the first 
day of preseason practice, the first day of classes, or September 1, whichever 
is earliest. 

 
Question No. 12:  When must a reclassifying member institution stop honoring athletics 

scholarships? 
 
Answer: A reclassifying member institution shall not award athletically related 

financial aid to incoming students (e.g., first-year; transfer) beginning with 
the first year of the reclassifying membership process and thereafter (Bylaw 
20.6.5.1). Following the completion of year two, a reclassifying member 
institution may no longer award athletically related financial aid to any 
student and must comply with all financial aid requirements set forth in 
Bylaw 15.3. 

 
Question No. 13: When must a reclassifying institution submit the Division III annual 

electronic financial aid report? There is a “Financial Aid Transition 
Breakdown” chart available on the Division III Membership webpage under 
the “Provisional and Reclassifying Resources” section. 

 
Answer:  During the second year of reclassifying membership (and each subsequent 

year), a reclassifying member institution must complete the Division III 
financial aid annual electronic reporting process (Bylaws 15.3.1.1 and 
20.6.5.1). The data submitted in the fall of year two describes the financial 
aid packages awarded during year one of reclassifying membership.  

 
Question No. 14:  May a reclassifying member institution use the registered marks of the 

NCAA (i.e., the NCAA name, logo or other insignia)? 
 
Answer: Yes (Bylaw 20.10.9.2). 
 
Question No. 15: Is a reclassifying member institution required to attend the NCAA 

Convention and/or NCAA Regional Rules Seminars each year? 
 
Answer:  Yes. A reclassifying member institution’s chancellor or president (other 

institutional guests are welcome) is required to attend the NCAA 
Convention the first year of the reclassifying membership process, and 
during any subsequent year in which there is a change in presidential 
leadership. A reclassifying member institution’s director of athletics (other 
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institutional guests are welcome) is required to attend the NCAA 
Convention and the NCAA Regional Rules Seminars each year.  

 
Question No. 16: What programming is required during attendance at the NCAA Convention? 
 
Answer: During the NCAA Convention, a provisional member institution’s chancellor 

or president and director of athletics (other institutional guests are 
welcome) are required to attend the following convention sessions: Division 
III New Member Session, the Division III Issues Forum and the Division III 
Business Session. 

 
Question No. 17:  May a reclassifying member institution vote at the NCAA Division III 

Business Session at Convention? 
 
Answer:  No. Only active Division III member institutions may vote at the NCAA 

Division III Business Session at Convention. 
 
Question No. 18:  When is a reclassifying member institution eligible for Division III grant 

programs? 
 
Answer:  Reclassifying member institutions in year three may participate in the 

Student-Athlete Regional Leadership Conference within their respective 
region and are eligible to receive NCAA funding to attend the conference. 
The decision of whether reclassifying member institutions can receive access 
to conference grant funding is left to the discretion of their conference. 
Reclassifying members are not taken into account in the determination of 
the allocation of conference grant funds to each conference; however, 
conferences that have reclassifying members may choose to share grant 
resources with those member institutions. 

 
Question No. 19:  Does a reclassifying member institution count as a Division III opponent for 

championships selection purposes? 
 
Answer: Yes (Bylaw 31.3.2.2) reclassifying institutions count towards Division III 

championships criteria for their opponents beginning in the academic year 
following the institution’s attestation of full compliance with Division III 
bylaws. This includes the institution attesting that no student participating 
in athletics has been awarded athletically related financial aid and their 
policies and procedures for administering the student financial aid program 
comply with Bylaw 15. As part of the provisional/reclassifying application 
or the year one annual report, the institution will undergo a Level II review 
by the Division III Financial Aid Committee. Please see the “Championship 
Selection Criteria for Reclassifying and Provisional Institutions” chart found 
on the Division III Membership page under the “Provisional and 
Reclassifying Resources” section for further details.  
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Question No. 20:  If a reclassifying member institution is a member of a conference, may the 

institution compete in the conference championship? 
 
Answer: It depends on the rules and policies of the particular conference.   
 
Question No. 21:  Is a reclassifying member institution eligible for NCAA catastrophic-injury 

insurance? 
 
Answer: Yes. Reclassifying member institutions maintain their eligibility for 

catastrophic-injury insurance.  
 
Question No. 22: May athletics department staff or student-athletes at a reclassifying member 

institution serve on a Division III committee? 
 
Answer:  No.  Reclassifying member institutions may not be represented on Division 

III committees and may not serve on any Divisions I or II committees.   
 
Question No. 23: Is there any information that a reclassifying member institution must 

provide to the national office statistics staff? 
 
Answer: Reclassifying member institutions must submit score reporting to the 

national office statistics staff during each of the three years of reclassifying 
membership. The NCAA statistics staff contacts institutions via email at the 
beginning of each season and lays out which requirements are expected of 
all institutions. 

 
Question No. 24:  An institution reclassifying from Division II to Division III does not retain 

Division II privileges, even if the institution continues to meet all Division II 
requirements. What if an institution is reclassifying from Division I to 
Division III? What should an institution be aware of? 

 
Answer:  A Division I institution that meets Division I requirements retains all 

Division I privileges, including voting and championships access. 
Realistically, this adherence to Division I legislation is difficult because the 
Division III reclassifying membership process requires institutions to follow 
Division III legislation, which often contradicts Division I legislation.  

 
Question No. 25: Is there a way for an institution to reduce the three-year reclassifying 

membership process? 
 
Answer:  No. Effective August 1, 2020, the waiver of one-year of the provisional 

membership process has been eliminated. 


