
 

NCAA DIVISION III PROVISIONAL MEMBER PROCESS 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
 
I. Definition.  

 
Question No. 1:  What is a provisional member institution? 
 
Answer: A provisional member institution is a four-year college or university, or a 

two-year upper-level collegiate institution accredited by the appropriate 
regional accrediting agency and that has applied for active membership in 
the NCAA (NCAA Division III Bylaw 20.02.3.2).  

 
If your institution fits this description, please scroll to Section III (Division 
III Provisional Member Process). 

 
 
II. Division III Membership Application Process.  
 
Question No. 2: How does an institution apply for membership? 
 
Answer:  An institution shall submit an application for membership to the national 

office. The form shall be received in the national office not later than 
February 1. 

 
Question No. 3:  What is the process for becoming a member?  
 
Answer: Following submission of the application, the NCAA Division III Membership 

Committee will determine if an institution is accepted into the provisional 
membership process or the exploratory year. 

 
Question No. 4:  What are the standards that an institution must meet with their application 

for membership? 
 
Answer:   An institution must satisfy all the following at the time of application: 
 

1. Participation in an exploratory year unless the institution:  
 

a. Meets the minimum sport-sponsorship requirements in the 
year preceding the first year of provisional membership; and 

 
b. The institution attests that in the first provisional year, that 

it will not award athletically related financial aid to any 
student that participates in athletics. The institution may 
honor previously awarded athletically related financial aid 
to students that choose not to participate in athletics.  
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2. Receipt of a bona fide invitation for membership from an active 
Division III multisport conference. A conference affiliation shall be 
maintained during the Division III membership process.  

 
3. Satisfactory completion of a viability statement describing the 

institution’s commitment to the Division III philosophy statement. 
The Membership Committee shall make available the viability 
statement form as part of the provisional member application.  

 
4. Sponsorship by an active Division III member, including the 

establishment of a good faith mentoring relationship and submission 
of a letter of recommendation signed by the sponsoring institution’s 
chancellor or president, athletics director, senior woman 
administrator and faculty athletics representative; and  

 
5. Demonstration of a functioning compliance system. The 

Membership Committee shall make available the athletics 
department profile as part of the provisional member application.  

 
 
III. Division III Provisional Membership Process. 

 
Question No. 5: How long is the entire process to join Division III? 
 
Answer:   If an institution does not meet Bylaw 20.10.2.1.3-(a)(1-2) the institution 

may participate in an exploratory year; and then complete three years 
within the provisional membership process (Bylaw 20.10.4.) Institutions 
reclassifying from Divisions I or II are not required to serve an exploratory 
year. 

 
Question No. 6:  When is the application for provisional membership due? 
 
Answer:  For an institution intending to be a provisional member for the upcoming 

academic year, the provisional membership application is due not later than 
February 1. The application for provisional membership will be made 
available by staff. 

 
Question No. 7: Is there a cost associated with the provisional membership process?   
 
Answer: At the time of approval of the application for provisional membership, the 

institution will be invoiced a $1,000 nonrefundable fee and given 30 days 
to pay it. A provisional member institution must pay a nonrefundable fee of 
$39,000 for the provisional member education program. The fee is due by 
September 1 of the first year of the provisional membership process. This 
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educational fee covers travel and other expenses for NCAA staff and 
Membership Committee members. It also funds staff time and material costs 
associated with the provisional/reclassifying membership program. It is 
important to note a provisional member institution must also pay NCAA 
annual dues during each year of the provisional membership process 
(Bylaws 20.10.2.1.2 and 20.13). 

 
Question No. 8: How many institutions are accepted as provisional member each year?  
 
Answer:  There is a maximum of four institutions admitted to the provisional 

membership process in any one year, and a maximum of 12 provisional 
institutions participating in the program in total. (Bylaw 20.10.3). 

 
Question No. 9: Does an institution applying for provisional membership require an offer of 

conference membership?  
 
Answer:  Yes. An institution whose provisional membership process will begin during 

or after the 2024-25 academic year is required to have a bona fide invitation 
from an active Division III multisport conference before applying for 
Division III membership. To satisfy this requirement, the institution may use 
a memorandum, signed by the chair of the chancellors and presidents’ group 
or appropriate designee of the conference, as evidence of the active member 
conference’s offer to become a full member upon the institution becoming 
an active Division III members.  

 
For additional information regarding this requirement, see Appendix A. 

 
Question No. 10: When is an institution notified of its status to participate in the provisional 

membership process? 
 
Answer:  An institution is notified of its status to participate in the provisional 

membership process following the Division III Membership Committee’s 
meeting held every February.   

 
Question No. 11: When does an institution officially begin the provisional membership 

process? 
 
Answer:  September 1 following acceptance by the Membership Committee into the 

provisional membership process. For example, if the Membership 
Committee accepts an institution into the provisional membership process 
in February 2025, the institution’s official start date of the provisional 
membership process is September 1, 2025.  
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Question No. 12:  Is an institution required to publicly announce its participation in the 

provisional membership process? If so, when?  
 
Answer: The Presidents Council requests (but does not require) an institution to 

publicly announce its provisional membership to provide transparency for 
all institutional stakeholders, and to ensure all prospective and current 
student-athletes are aware of potential athletically related financial aid 
implications. Public announcements may be issued once an institution is 
accepted by the Membership Committee to participate in the provisional 
membership process. 

 
Question No. 13:  Is an institution in the provisional membership process considered a 

Division III member institution? 
 
Answer:  Yes. Provisional membership is a class of Division III membership (Bylaw 

20.01.2). 
 
Question No. 14: Must a provisional member institution adhere to Division III legislation? If 

so, when? 
 
Answer:  Yes. Beginning September 1 of the first year of provisional membership and 

thereafter, a provisional member institution must administer its athletics 
program in accordance with the constitution, bylaws and other legislation 
of the NCAA and of Division III (Bylaw 20.10.5. In recognition of differing 
academic calendars at various institutions, during the summer prior to the 
start of the first year of provisional membership, the institution is 
encouraged to begin applying Division III legislation no later than the first 
day of preseason practice, the first day of classes, or September 1, whichever 
is earliest.  

 
Question No. 15:  When must a provisional member institution stop honoring athletics 

scholarships? 
 
Answer: A provisional member institution shall not award athletically related 

financial aid to incoming students (e.g., first-year; transfer) beginning with 
the first year of the provisional membership process and thereafter (Bylaw 
20.10.5.1). Following the completion of year two, a provisional member 
institution may no longer award athletically related financial aid to any 
student and must comply with all financial aid requirements set forth in 
Bylaw 15.3. There is a “Financial Aid Transition Breakdown” chart available 
on the Division III Membership webpage under the “Provisional and 
Reclassifying Resources” section. 
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Question No. 16: When must a provisional institution submit the Division III annual electronic 

financial aid report? 
 
Answer:  During the second year of provisional membership (and each subsequent 

year), a provisional member institution must complete the Division III 
financial aid annual electronic reporting process (Bylaws 15.3.1.1 and 
20.10.5.1). The data submitted in the fall of year two describes the financial 
aid packages awarded during year one of provisional membership. 

 
Question No. 17: May a provisional member institution use the registered marks of the NCAA 

(i.e., the NCAA name, logo or other insignia)? If so, when? 
 
Answer: Yes (Bylaw 20.10.9.2). Once an institution is accepted into provisional 

membership, indicated by the receipt of the letter of acceptance, the 
institution may use the NCAA name, logo or other insignia. 

 
Question No. 18: Is a provisional member institution required to attend the NCAA Convention 

and/or NCAA Regional Rules Seminars each year? 
 
Answer:  Yes. A provisional member institution’s chancellor or president (other 

institutional guests are welcome) is required to attend the NCAA 
Convention during the first year of the provisional membership process and 
during any subsequent year in which there is a change in presidential 
leadership. A provisional member institution’s director of athletics (other 
institutional guests are welcome) is required to attend the NCAA 
Convention and NCAA Regional Rules Seminars each year.  

 
Question No. 19: What programming is required during attendance at the NCAA Convention? 
 
Answer: During the NCAA Convention, a provisional member institution’s chancellor 

or president and director of athletics (other institutional guests are 
welcome) are required to attend the following Convention sessions: 
Division III New Member Session, the Division III Issues Forum and the 
Division III Business Session. 

 
Question No. 20: May a provisional member institution vote at the NCAA Division III Business 

Session at Convention? 
 
Answer:  No. Only active Division III member institutions may vote at the NCAA 

Division III Business Session at Convention. 
 
Question No. 21: When is a provisional member institution eligible for Division III grant 

programs? 
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Answer:  Provisional member institutions in year three may participate in the 

Student-Athlete Regional Leadership Conference within their respective 
region and are eligible to receive NCAA funding to attend the conference. 
The decision of whether provisional member institutions may receive access 
to conference grant funding is left to the discretion of their conferences. 
Provisional member institutions are not considered in the determination of 
the allocation of conference grant funds to each conference; however, 
conferences that have provisional member institutions may choose to share 
grant resources with those member institutions.  

 
Question No. 22:  Does a provisional member institution count as a Division III opponent for 

championships selection purposes? 
 
Answer: Yes (Bylaw 31.3.2.2) provisional institutions count towards Division III 

championships criteria for their opponents beginning in the academic year 
following the institution’s attestation of full compliance with Division III 
bylaws. This includes the institution attesting that no student participating 
in athletics has been awarded athletically related financial aid and their 
policies and procedures for administering the student financial aid program 
comply with Bylaw 15. As part of the provisional/reclassifying application 
or the year one annual report, the institution will undergo a Level II review 
by the Division III Financial Aid Committee. Please see the “Championship 
Selection Criteria for Reclassifying and Provisional Institutions” chart found 
on the Division III Membership page under the “Provisional and 
Reclassifying Resources” section for further details. 

 
Question No. 23: Is a provisional member institution eligible for NCAA championships? 
 
Answer:  No.  
 
Question No. 25: If a provisional member institution is a member of a conference, may the 

institution compete in the conference championship? 
 
Answer: It depends on the rules and policies of the particular conference.  
 
Question No. 26: Is a provisional member institution eligible for NCAA catastrophic-injury 

insurance? 
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Answer: A provisional member institution is not eligible for NCAA catastrophic-
injury insurance. However, a provisional member institution must certify 
insurance coverage for medical expenses resulting from athletically related 
injuries sustained by a student-athlete participating in a covered event in an 
intercollegiate sport as recognized by the participating institution. Covered 
benefits are described in Bylaw 20.8.4.3.2 and include such events as team 
travel, competition, practice and conditioning sessions. Such insurance 
coverage must be of equal or greater value than the $90,000 deductible of 
the NCAA catastrophic-injury insurance and may be provided through the 
participant’s personal insurance coverage or the institution’s insurance 
program. 

 
Question No. 27: May athletics department staff or student-athletes at a provisional member 

institution serve on a Division III committee? 
 
Answer:  No.  
 
Question No. 28: May a provisional member institution maintain membership in other 

athletics associations? 
 
Answer: Yes, if the other athletics association allows it. However, a provisional 

member institution must ensure compliance with Division III legislation.  
 
Question No. 29: Is there any information that a provisional member institution must provide 

to the national office statistics staff? 
 
Answer: Provisional member institutions must submit score reporting to the national 

office statistics staff during each of the three years of provisional 
membership. The NCAA statistics staff contacts institutions via email at the 
beginning of each season and outlines which requirements are expected of 
all institutions. 

 
Question No. 30: Is there a way for an institution to reduce the three-year provisional 

membership process? 
 
Answer:  No. 
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Division III multi-sport conference before applying for Division III membership. The institution must maintain a 
conference affiliation during the Division III membership process.
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Answer: No. The bona fide invitation from a conference is part of the application process.

Question No. 3: What is considered a bona fide invitation from a conference?
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member conference's offer to become a full member upon the institution becoming an active Division III 
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Question No. 6: Do institutions applying for the exploratory year require a bona fide invitation from a 
conference?

Answer: No. Exploratory institutions will not need a conference invitation. However, it will be a requirement 
as part of the application to be a provisional member, so any exploratory institutions wanting to transition to 
provisional membership will need a bona fide invitation.

Question No. 7: Would this proposal allow an institution to become an active Division III member as an 
independent institution?

Answer: No. An institution without conference affiliation will not be invited into active Division III membership.

Question No. 8: Would this proposal affect current Division III independent institutions?

Answer: No.

Question No. 9: Do institutions currently in the membership process need a bona fide invitation from a 
conference?

Answer: No. The proposal, if adopted, would become effective for institutions starting the Division III 
provisional/reclassifying process in the 2024-25 academic year. Institutions that are currently provisional or 
reclassifying members would not need a conference affiliation to move forward with the membership 
process.

Notice about Educational Columns and Hot Topics: Educational columns and hot topics are not official or 
staff interpretations. They are intended to assist the membership by providing examples, scenarios and 
reminders related to legislation and interpretations at the time of publication. Member institutions are reminded 
to review the referenced bylaws and interpretations to ensure correct application of current rules and 
regulations.
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