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At the 2025 NCAA Convention, the Division III membership ratified emergency legislation,  
EM-2025-1, to change the requirement that student-athletes who transfer to a Division III 
institution while academically ineligible at their previous institution serve an academic year of 
residence before being eligible to compete. The change is as follows: 
 

Student-athletes who transfer while academically ineligible at their previous institution are 
not immediately eligible for competition but may regain eligibility after one regular full-
time term at the Division III institution if it is confirmed that they meet the institution's 
academic standards for all student-athletes. 

 
The following educational column aims to provide guidance for the membership as it applies  
EM-2025-1 moving forward.  
 
General Questions. 
 
Question No. 1: When did EM-2025-1 become effective? 
 
Answer: The legislation became effective upon its approval by the NCAA Division III 

Presidents Council on August 5, 2024. 
 
Question No. 2: When was EM-2025-1 ratified by the Division III membership? 
 
Answer: The legislation was ratified on January 17, 2025, at the NCAA Convention. 

The outcome of the ratification vote was 435 in support, 19 opposed and 
eight abstentions. 

 
Question No. 3: Which student-athletes does EM-2025-1 apply to? 
 
Answer: The legislation applies to all two-year and four-year undergraduate students 

transferring to Division III institutions. 
 
Question No. 4: Did EM-2025-1 change anything for undergraduate student-athletes who 

transfer to Division III while under a disciplinary suspension from their 
original institution? 

 
Answer: No. Undergraduate student-athletes who transfer to Division III institutions 

under a disciplinary suspension are not eligible for competition until one 
calendar year after they enroll, per Bylaw 14.5.1.1. 

 
Question No. 5: Did EM-2025-1 change anything for graduate or postbaccalaureate student-

athletes? 
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Answer: No. For purposes of Division III legislation, graduate and postbaccalaureate 

students are not considered to be transfer student-athletes. 
 
Question No. 6: Did EM-2025-1 change anything regarding permission to contact another 

NCAA institution's student-athlete? 
 
Answer:  No. 
 
Question No. 7: Does Division III permit student-athletes to transfer multiple times? 
 
Answer:  Yes.  
 
Question No. 8: May an undergraduate student-athlete who transfers while academically 

ineligible still apply for a legislative relief waiver to be immediately eligible 
for competition during their first full-time term at a Division III institution? 

 
Answer: Yes. Legislative relief waiver requests will be reviewed on a case-by-case 

basis. The Division III Subcommittee for Legislative Relief’s Information 
Standards, Guidelines and Directives can be found at this link. 

 
Application Questions. 
 
Question No. 9: Are undergraduate student-athletes who transfer while academically 

eligible at their previous institution immediately eligible for competition in 
Division III? 

 
Answer: Yes, provided they meet all other institutional and/or conference eligibility 

requirements. 
 
Question No. 10: Is being recertified following one term of full-time enrollment the only 

option for an undergraduate student-athlete who transfers to a Division III 
institution while not academically eligible? 

 
Answer: No. Undergraduate transfer student-athletes may be immediately eligible 

for competition in Division III if they meet any of the following: 
 
   Two-year undergraduate transfers. 
 

• Never having participated in intercollegiate athletics [Bylaw 14.5.4(a)]; 
 

• A 4-2-4 transfer who transfers from their two-year institution while not 
academically eligible, but left their original four-year institution eligible 
[Bylaw 14.5.4-(c)(1)]; 

https://ncaaorg.s3.amazonaws.com/committees/d3/arp_slr/D3SLR_InfoStandardsGuidelinesDirectives.pdf
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• A 4-2-4 transfer who transfers from their two-year institution while not 

academically eligible at the previous four-year institution, but 
completed two full-time semesters and 24 transferable credit hours 
[Bylaw 14.5.4-(c)(2)]; or 

 
• The two-year nonparticipation condition [Bylaw 14.5.4-(d)]. 

 
   Four-year undergraduate transfers. 
 

• Never having participated in intercollegiate athletics [Bylaw 
14.5.5.1(a)]; and 
 

• The two-year nonparticipation condition [Bylaw 14.5.5.1-(c)]. 
 
Question No. 11: Is a 4-2-4 undergraduate transfer student-athlete who left their original 

four-year institution academically ineligible but left their two-year 
institution academically eligible, immediately eligible for competition upon 
transfer to a Division III institution?  

 
Answer: Maybe. EM-2025-1 maintained the same analysis for a 4-2-4 undergraduate 

transfer student-athlete who did not leave their original four-year 
institution academically eligible. Specifically, if the student-athlete did not 
leave the original four-year institution academically eligible, they would 
need to complete a minimum of two full-time semesters (or three full-time 
quarters) and earn a minimum of 24 semester (or 36 quarter) credits at the 
two-year institution before being eligible for competition at the Division III 
institution. If they transfer after one term at the two-year institution, then 
they would not be immediately eligible for competition at the Division III 
institution but could regain eligibility following one regular full-time term. 

 
Question No. 12: For purposes of recertification, what is one regular full-time term?
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Answer: One regular full-time term is defined by the institution (e.g., semester, 
trimester, quarter). 

 
Question No. 13: May an undergraduate student-athlete who transfers to a Division III 

institution while not academically eligible practice during their first regular 
full-time term at the institution? 

 
Answer: Yes. 
 
Question No. 14: Does an undergraduate student-athlete who transfers while academically 

ineligible and practices during their first full-time term at a Division III 
institution use a season of participation? 

 
Answer:  Yes, if that practice happens during or after the team's first official contest. 
 
Question No. 15: May a student-athlete who transfers while academically ineligible receive 

travel expenses during their first full-time term at a Division III institution? 
 
Answer:  No. 
 
Question No. 16: For sports spanning more than one academic term, when is the earliest that 

an undergraduate transfer student-athlete may be recertified between 
terms? 

 
Answer: Bylaw 14.1.9 provides the earliest day that the undergraduate transfer 

student-athlete's recertification may occur: the day after the last scheduled 
final exam listed in the institution's official calendar for the term. Please 
note that the student-athlete must also meet the criteria in Bylaw 
14.1.7.1.7.6 to be eligible between terms. 

 
Question No. 17:  If an undergraduate transfer student-athlete from Division I or Division II 

was not a qualifier (i.e., a partial or nonqualifier) and attended their original 
institution for less than a full academic year, would they be considered 
academically eligible to compete had they remained at their previous 
institution? 

 
Answer:  No. 
 
Question No. 18: Are Division III conferences still permitted to enforce an intraconference 

transfer policy? 
 
Answer:  Yes. 


