
NCAA Division III Management Council Subcommittee for Legislative Relief 
Question & Answer Guide for the March 24, 2023, Blanket Waiver of 

Graduate/Postbaccalaureate Student Eligibility 
 
 
Currently in Division III, per Bylaw 14.1.8, a student who has graduated from an NCAA Division 
III institution may participate as a graduate or postbaccalaureate student at the Division III 
institution they most recently attended as an undergraduate or another Division III institution. 
Students who graduate from non-Division III institutions are required to secure a legislative relief 
waiver before they are permitted to participate as graduate or postbaccalaureate students. 
 
This document is meant to aid the membership in self-applying blanket relief of Bylaw 14.1.8 and 
it is specific to certifying graduate and postbaccalaureate students as eligible for Division III 
participation. The document does not address enrollment requirements for these students. If an 
institution has questions about enrollment for the 2023-24 academic year, it should consult Bylaw 
14.1.7.1.7.2, the academic year blanket waiver for full-time enrollment and/or submit questions 
to NCAA staff through RSRO. 
 
General questions. 
 
Question No. 1: What does the blanket waiver permit? 
 
Answer: The blanket waiver permits student-athletes who graduated from a non-

Division III institution to participate in Division III athletics as a graduate or 
postbaccalaureate student, provided they meet the previously established 
standards of the directive for graduate/postbaccalaureate student 
participation. 

 
Question No. 2: What are the previously established standards of the directive for 

graduate/postbaccalaureate student participation? 
 
Answer: To qualify for this relief, a student-athlete must meet all the following 

standards: 
 

• The student graduated with their undergraduate degree within four 
academic years; 

 
• The student completed their undergraduate degree without any 

breaks in full-time enrollment; and 
 

• The student has at least one season of participation remaining, per 
Division III legislation, regardless of where (e.g., other NCAA 
division, NAIA) the participation occurs.  

 
Question No. 3: When is the blanket relief effective? 
 
Answer: The blanket relief is effective for those individuals enrolling as graduate or 

postbaccalaureate students during the 2023-24 academic year. The NCAA 

https://ncaaorg.s3.amazonaws.com/compliance/d3/2022-23D3AMA_FT_EnrollmentBlanketWaiverQandA.pdf
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Division III Subcommittee for Legislative Relief will consider whether 
additional relief is appropriate following the 2023-24 academic year and 
the membership will be notified accordingly. 

 
Question No. 4: If the student-athlete is not enrolling until the 2024 fall term or later, may 

they be certified using the blanket waiver? 
 
Answer: No. Student-athletes enrolling, or being certified for participation, for the 

2024-25 academic year must not be certified until the NCAA Division III 
Subcommittee for Legislative Relief determines a process for that academic 
year. 

 
Question No. 5: Where can I find more information on this blanket relief? 
 
Answer: More information on the blanket relief can be found on the NCAA 

Subcommittee for Legislative Relief blanket waiver page on ncaa.org. 
Institutions may also consult RSRO Case No. 1190409 for additional 
information regarding the specific relief. 

 
Applying the blanket relief. 
 
The following section contains questions applicable to each standard of the directive for 
graduate/postbaccalaureate student participation. Additional questions should be submitted to 
NCAA staff through RSRO. 
 
The student graduated with their undergraduate degree within four academic years. 
 
Question No. 1: To whom does this blanket relief apply? 
 
Answer: All graduates of non-Division III institutions. Examples include graduates of 

NCAA Division I, NCAA Division II, NAIA, or international institutions. 
 
Question No. 2: If a student graduated from a non-Division III institution but never 

participated in athletics, must they meet the standards of the directive for 
graduate/postbaccalaureate student participation? 

 
Answer: Yes. Bylaw 14.1.8 is specific to graduates of Division III institutions and, 

therefore, the blanket relief is also specific to graduates, not just student-
athletes. 

 
Question No. 3: Is summer coursework considered “within” the academic year? 
 
Answer: Yes. Academic coursework completed in the summer immediately following 

the student-athlete's academic year would be considered part of that 

https://www.ncaa.org/sports/2013/11/18/division-iii-subcommittee-for-legislative-relief-blanket-waivers.aspx
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academic year. For example: if the student-athlete's fourth year of collegiate 
enrollment was the 2022-23 academic year, coursework completed in the 
summer of 2023 would be considered part of the fourth academic year and 
the student-athlete would meet this condition of the directive. 

 
Question No. 4: When is the earliest date that a student-athlete’s information may be 

certified under the blanket relief? 
 
Answer: Student-athletes cannot be certified under the blanket relief until they have 

officially graduated from their undergraduate institution. This is because 
proper certification/processing requires a transcript that confirms an 
undergraduate degree has been conferred and that the grade point average 
is final. 

 
The student completed their undergraduate degree without any breaks in full-time 
enrollment. 
 
Question No. 1: Does having used a legislated exception in the past constitute a break in 

full-time enrollment for purposes of the blanket relief? 
 
Answer: No. Qualifying for a legislated exception to full-time enrollment (e.g., the 

final-term exception) does not constitute a break in full-time enrollment and 
does not affect a student-athlete’s ability to qualify for the blanket relief.  

 
Question No. 2: Does taking time off between undergraduate and 

graduate/postbaccalaureate studies constitute a break in full-time 
enrollment for purposes of the blanket relief? 

 
Answer: No. A March 21, 2018, official interpretation in LSDBi confirms that 

participation as a graduate/postbaccalaureate student is not predicated 
upon continuous enrollment. A student does not need to be enrolled in the 
semester immediately before their postgraduate participation and, 
therefore, a student-athlete's time off does not affect their ability to quality 
for blanket relief. 

 
Question No. 3: Are there any considerations for an international student-athlete? 
 
Answer: If working with an international student-athlete whose undergraduate 

institution was not on a traditional full-time structure, it is incumbent upon 
your institution to obtain documentation on the undergraduate institution’s 
full-time enrollment structure to confirm whether the student-athlete is 
meeting the standard for blanket relief. 
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The student has at least one season of participation remaining, per Division III legislation, 
regardless of where (e.g., other NCAA division, NAIA) the participation occurs.  
 
Question No. 1: What does it mean to have a season of participation remaining, per Division 

III legislation? 
 
Answer: Bylaw 14.2.4.1 considers a season of participation to be triggered when a 

student-athlete participates (practices or competes) during or after the first 
contest in the traditional segment or when the student-athlete engages in 
intercollegiate competition during the nontraditional segment in that sport. 
This is different from other divisions or associations, which may have 
student-athletes “redshirt” and never trigger a season because they never 
compete.  

 
 A student-athlete who “redshirts” and then competes during the remaining 

three years of their undergraduate experience at a non-Division III 
institution would not be considered to have a season of participation 
remaining per Division III legislation and, as a result, would not qualify for 
the blanket relief. 

 
 If a Transfer Portal entry or tracer form indicates that the student-athlete 

participated but was not charged a season, an institution is advised to 
contact the undergraduate institution for more details to determine if the 
student-athlete truly has a season remaining per Division III legislation. 

 
Question No. 2: How can Question 1 be true if Bylaw 14.2.4.1.4 exists? 
 
Answer: Bylaw 14.2.4.1.4 is specific to undergraduate transfer student-athletes and 

does not apply to graduate or postbaccalaureate students. Further, for 
purposes of Division III legislation graduate and postbaccalaureate students 
are not transfers, as they are not required to meet a transfer exception to 
participate. 

 
Question No. 3: If a student-athlete received a medical hardship during their undergraduate 

career does that mean they have a season of participation remaining, per 
Division III legislation? 

 
Answer: Yes.  
 
Question No. 4: If a student-athlete has a “COVID season(s)” does that mean they have a 

season of participation remaining, per Division III legislation? 
 
Answer: Yes. While the Division III COVID-19 relief was specific to Division III 

student-athletes only, the NCAA Division III Subcommittee for Legislative 
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Relief determined that it is appropriate to honor COVID-19 relief from other 
divisions/associations for purposes of the “season of participation” standard 
of the blanket relief. 

 
Question No. 5: What are some examples of student-athletes who do, and do not, have a 

season of participation remaining, per Division III legislation? 
 
Answer: The following chart includes examples of student-athlete participation 

histories that an institution may encounter. Please note that the chart is not 
exhaustive and, instead, is meant to serve as a guide as institutions work 
with graduate or postbaccalaureate students. 

 
Year 1 Year 2 Year 3 Year 4 DIII 

Seasons 
remaining 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

 
0 

Redshirt: 
practiced, only 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

 
0 

Redshirt: 
practiced, only 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

COVID-19 
relief 

 
1 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

Medical 
hardship 

Practiced & 
competed 

 
1 

Did not 
participate in 

athletics 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

 
1 

Practiced & 
competed 

Practiced & 
competed 

COVID-19 
relief 

COVID-19 
relief 

 
2 

 
* Please note that the chart, above, does not reflect students who graduated 
in more than four years of undergraduate enrollment, as such a student 
would not qualify for the blanket relief. 

 
Student-athletes who do not qualify for blanket relief. 
 
Question No. 1: What are the participation options for a student-athlete who does not meet 

one or more of standards to qualify for blanket relief? 
 
Answer: If a student-athlete does not meet one or more of the standards outlined in 

Question No. 2 of the Background section, the institution must submit a 
legislative relief waiver request into RSRO that includes, among other 
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documents, contemporaneous documentation that explains the student-
athlete’s deficiency. 
 
Please note that if the only assertion made is that the student did not 
participate in athletics at their undergraduate institution, the waiver request 
will be denied.  

 
Question No.2: When is the earliest date that a student-athlete who does not meet the 

blanket relief may submit a legislative relief waiver request?  
 
Answer: For student-athletes who do not meet the blanket relief, requests may be 

submitted for processing within a window of the official break period before 
the student-athlete’s final term before degree completion (e.g., the summer 
break when the student-athlete will graduate following the fall term, the 
winter break when the student-athlete will graduate following the spring 
term).  

 
Question No. 3: In addition to the contemporaneous documentation that explains the 

student-athlete’s deficiency, what other documents are required to submit a 
legislative relief waiver request of this type? 

 
Answer: Please submit the following documents in RSRO along with the waiver 

request: 
 

• A copy of student-athletes undergraduate transcript confirming (1) the 
degree conferral/graduation date; and (2) continual full-time 
enrollment; 

 
• A copy of the student-athletes transfer tracer and/or record from the 

NCAA Transfer Portal to confirm that the student-athlete has at least 
one season of participation remaining, per Division III legislation; 

 
• Confirmation that the student-athlete has been accepted into a graduate 

or postbaccalaureate program at your institution; and 
 

• A case-specific Buckley form, signed by the student-athlete. 
 

Note: incomplete or insufficient documentation may result in longer case 
processing times. 

 


