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This document contains questions and answers designed to assist the NCAA Division II 
membership in understanding the application of the new academic standard for four-year 
undergraduate transfer student-athletes. 
 
Four-Year Undergraduate Transfer Student-Athletes 
 
Question No. 1: What is the current legislation regarding four-year undergraduate transfer 

requirements? 
 
Answer: Currently, a four-year undergraduate transfer student-athlete must serve a 

year in residence following transfer unless the student-athlete satisfies a 
transfer exception. 

 
Question No. 2: How does this proposal change the current legislation?  
 
Answer: A four-year undergraduate transfer student can be immediately eligible for 

competition upon transfer provided the student satisfies one of the 
following prongs: 

 
a. The transfer student did not practice or compete in intercollegiate 

athletics at their previous institution, or the previous institution did not 
sponsor their sport, and they were in good academic standing at the 
time of transfer; or 
 

b. The transfer student would have been academically and athletically 
eligible at their previous institution at the time of transfer, had they 
remained. 

Question No. 3: Does a four-year undergraduate transfer student need to satisfy the term-
by-term credit-hour requirement [see Bylaw 14.4.3.2.1 (application of rule 
to transfer student)] in addition to the new academic standard? 

 
Answer: Yes. Please note, with the adoption of NCAA Division II Proposal NC-2025-

14 (eligibility -- progress-toward-degree requirements -- eligibility for 
competition -- term-by-term credit-hour requirement -- application of rule  
to transfer student -- transferable requirement), the term-by-term 
requirement (nine-semester/eight-quarter hours) must now be earned
(rather than transferable) during the  student’s last full-time term of 
attendance.  



 
Question No. 4: Once adopted, will this proposal permit a 4-4-4 undergraduate transfer 

student to be immediately eligible upon transfer? 
 
Answer: Yes. There is not a limit to the number of times a student may transfer 

provided the student satisfies one of the prongs outlined in Question No. 2. 
 
Question No. 5: Are the four-year college transfer exceptions (e.g., two-year 

nonparticipation, one-time transfer exception) still available for use in 
transfer certifications? 

 
Answer: No.  
 
Question No. 6: Does a graduate/postbaccalaureate/second baccalaureate transfer student 

need to satisfy the new four-year college transfer requirements? 
 

Answer: No. A graduate/postbaccalaureate/second baccalaureate transfer student 
must satisfy Bylaw 14.1.8 (graduate student/postbaccalaureate/second 
baccalaureate participation). 

 
Question No. 7: How would the certifying institution confirm that the transfer student 

satisfies the new academic standard? 
 
Answer: The certifying institution should confirm with the previous institution if the 

transfer student meets the new academic standard. 
 
Question No. 8: If a four-year undergraduate transfer student does not satisfy the new 

academic standard, do they need to serve a year-of-residence? 
 
Answer: No. However, the transfer student would not be eligible to compete during 

their first full-time term of enrollment at the certifying institution upon 
transfer. 

 
Question No. 9:     Does this proposal eliminate a Division II conference’s ability to enforce an 

intraconference transfer policy? 

Answer:      No. 

 
Question No. 10: How can a four-year undergraduate transfer student that does not satisfy 

the new academic standard regain their eligibility? 
 
Answer:  The transfer student may regain their eligibility following their first full-

time term of enrollment following transfer provided they meet all applicable 
progress-toward-degree requirements triggered during that term of 
enrollment. 

 
 For a transfer student who transfers for the fall term , the student-athlete 

would need to be in good academic standing (14.4.3.1) and satisfy the term-



by-term credit-hour requirement (14.4.3.2) to be certified for competition 
for the following regular term. 

 
 For a transfer student who transfers midyear (i.e., winter or spring term), 

the student-athlete would need to be in good academic standing (14.4.3.1) 
and satisfy the term-by-term credit-hour requirement (14.4.3.2), the annual 
credit hour requirement [see Bylaw 14.4.3.4.1.1 (application to a midyear 
enrollee)] and GPA requirement (14.4.3.5) to be certified for competition 
for the following fall semester or quarter. 

 
 Please note, the transfer student must satisfy all institutional and/or 

conference requirements for access to competition. 
 
Question No. 11: Does the competition in year of transfer legislation still apply [see Bylaw 

14.5.5.3]? 
 
Answer: Yes. 
 
Question No. 12: If a transfer student is certified as a partial qualifier and transfers during 

their initial year of enrollment, can they be immediately eligible? 
 
Answer: No. [see Bylaw 14.5.5.1.2 (attendance for less than one academic year)] 
 
Question No. 13: Once adopted, if a transfer student is currently serving a year-of-residence 

during the 2023-24 academic year, can they be immediately eligible?  
 
Answer: Yes, provided the student is in good academic standing and has met all 

progress-toward-degree requirements during their enrollment at the 
certifying institution. Please note, if the student participates in competition, 
they will trigger a season of competition. 

 
 For partial qualifiers, please see Question No. 12. 
 
Question No. 14: If a four-year undergraduate transfer student does not satisfy the new 

academic standard, can the institution file a waiver? 
 
Answer: Yes.  
 
 
June 15 Written Notification of Transfer 
 
Question No. 15: Does a four-year undergraduate college transfer student still need to 

provide written notification of transfer by June 15 to their current 
institution?  

 
Answer: Yes. 
 



Question No 16:  May a transfer student still transfer if they do not provide written 
notification of transfer by June 15? 

 
Answer: Yes. However, please note the student may not have any recruiting 

conversations until the student has provided written notification of transfer 
and is placed in the NCAA transfer portal. 

 
Question No. 17: May an institution still place a transfer student-athlete in the NCAA transfer 

portal if they provide written notification of transfer after June 15? 
 
Answer:  Yes. For the 2024-25 academic year a consequence will not be tied to the 

written notification of transfer date. The Division II Legislation Committee 
will discuss a potential consequence at a future meeting.  

 
Question No. 18: May a transfer student have recruiting conversations if they provide written 

notification of transfer after June 15 and are placed in the NCAA transfer 
portal? 

 
Answer:  Yes.  
 
Question No. 19:  May a transfer student be immediately eligible upon transfer to the 

certifying institution if they provide written notification of transfer after 
June 15? 

 
Answer:  Yes. With the elimination of the transfer exceptions, the June 15 written 

notification of transfer requirement is no longer a part of the transfer 
analysis. So long as the transfer student satisfies the new academic standard 
and Division II Bylaw 14.4.3.2.1 (application of rule to transfer student), 
they may be immediately eligible.  
  


