
 

2025-26 NCAA DIVISION II COACHES CERTIFICATION 
 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 
 

Technical 
 
Question No. 1: I have lost my NCAA My Apps ID and/or password. Where can I find it? 
 
Answer: Please use the “forgot password” feature on the NCAA My Apps page. 
 
Question No. 2: I keep getting an error message that indicates my User ID or password 

is incorrect. Why? 
 
Answer: User IDs and passwords are case sensitive. Be sure you are entering the 

User ID and password exactly as they appear. 
 

Question No. 3: How can NCAA My Apps administrators add users to the NCAA Learning 
Portal? 

 
Answer: Instructions on how to add a user via NCAA My Apps can be found here: 

Providing Access to NCAA Applications. 
 
Question No. 4: How can NCAA My Apps administrators assign the coaches 

certification learning plan? 
 
Answer: Instructions on how to assign the learning plan can be found here: Assigning 

Courses DII Coaches Certification. 
 

Question No. 5: How can NCAA My Apps administrators access the learning plan 
activity report? 

 
Answer: Instructions on how to access the learning plan activity report can be found 

here: Guide to Running a Learning Portal Completion Report. 
 

Administration 
 
Question No. 1: Who is required to complete educational modules in the NCAA Learning 

Portal? 
 
Answer: All paid and volunteer sport coaches, including consultants (e.g., pitching 

instructor) and student assistant coaches, who wish to recruit off-campus 
or direct, supervise or observe countable athletically related activities. 

 
Question No. 2: Are educational modules administered by a proctor? 
 
Answer: A proctor is not required to administer the educational modules; however, 

an institution may require staff members to complete the educational 

https://ncaasso.s3.amazonaws.com/help/NCAA+My+Apps+Providing+Access+to+Applications.mp4
https://app.tango.us/app/workflow/Enrolling-Users-in-a-Learning-Plan-4c7a833d5e064b7f8d714b5a747473b8
https://app.tango.us/app/workflow/Enrolling-Users-in-a-Learning-Plan-4c7a833d5e064b7f8d714b5a747473b8
https://app.tango.us/app/workflow/Creating-a-Learning-Plan-Report-fb36857aca6c4b26a7c0a629edcbd0b6
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modules in a proctored setting. 
 
Question No. 3: Are the educational modules available in languages other than English? 
 
Answer: No. 
 
Question No. 4: Is a coach who has not completed the required educational modules 

allowed to make telephone calls or send electronic communications to 
prospective student-athletes? 

 
Answer: Yes. Pursuant to NCAA recruiting rules, a noncertified coach who remains 

on-campus may communicate (e.g., telephone calls or electronic 
communication) with a prospective student-athlete, provided NCAA 
Division II Bylaw 13.1.3 (communication with prospective student-athletes) 
is met, as such activity is not considered off-campus recruitment.  

 
Question No. 5: If a Division II coach is certified for the year and then accepts a position at 

another Division II institution, is recertification required? 
 
Answer: No. Coaches access the Learning Portal through NCAA My Apps. The 

Learning Portal tracks which educational modules have been completed by 
each coach. As a result, no recertification is necessary when a coach 
accepts a position at another Division II institution during the certification 
period. 

 
Question No. 6: If a Division II coach is certified and then accepts a position at another 

institution in a different division, is recertification required? 
 
Answer: Because NCAA recruiting rules differ across divisions, a coach must be 

certified under the rules that are applicable to that division. 
 
Question No. 7: Is there a “grace period” for newly hired coaches at Division II institutions 

before certification is required? 
 
Answer: Yes. There is a 14-day grace period for newly hired coaches who wish to 

direct, supervise or observe countable athletically related activities before 
completing the required educational modules. Off-campus recruiting is 
impermissible during the 14-day grace period. 



NCAA Division II Coaches Certification  
     Questions and Answers 
Page No. 3 
_________ 
 
 

NCAA/02_11_2025/RD:ljc 

Question No. 8: If a coach is employed at a Division II institution that sponsors at least 
one Division I sport, is it permissible for a multisport coach who coaches a 
Division I and a Division II sport to take only the Division I or Division II 
certification test and be certified to recruit off-campus in both sports? 

 
Answer: No. The coach who is a multisport coach in different divisions must be 

certified for each division in the sports in which they are a coach. 
 
Question No. 9: Is certification required for coaches of provisional members in Division II? 
 
Answer: Yes. Beginning in year one of the expedited provisional membership 

process and year two of the three-year provisional membership process, 
coaches employed at provisional member institutions shall be certified via 
successful completion of the required modules in the Learning Portal to 
recruit off-campus or direct, supervise or observe countable athletically 
related activities. Although not required in year one of the three-year 
provisional membership process, coaches employed at provisional member 
institutions completing the three-year provisional membership process are 
encouraged to complete the required modules.  

 
Question No. 10: Which coaches’ certification requirement must be met if an institution is 

reclassifying from one division to another? 
 
Answer: A reclassifying institution shall comply with the certification requirements 

for the appropriate division during the year in which the institution is 
required to be in full compliance with the legislation of the division to 
which it is reclassifying. 

 
Question No. 11: Is there a waiver opportunity for the 24-hour waiting period if a coach fails 

to complete rather than fails an educational module? 
 
Answer: No. 
 
Educational Modules 
 
Question No. 1: May coaches use the NCAA Manual while completing an educational 

module? 
 
Answer: Yes. 
 
Question No. 2: May coaches use the Legislative Services Database for the Internet 

(LSDBi) while completing an educational module? 
 
Answer: Yes. 
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