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NCAA Division I Men’s Basketball 

Multiple-Team Events (MTEs) 
Frequently Asked Questions 
The following questions and answers were developed by the NCAA Division I Men’s Basketball 
Oversight Committee to help basketball stakeholders understand the application of the men’s 
basketball MTE legislation (NCAA Division I Bylaw 17.4.5.1.1). Basketball coaches, administrators and 
event operators are encouraged to consult with the institution’s compliance office directly to ensure 
MTEs are operated in a way that is consistent with NCAA legislation and NIL policy and guidance.

	 Q1:	 Is there an approval or certification process for 
conducting or participating in an MTE?

A:	 No. There is not an application, certification or 
approval process for conducting or participating 
in an MTE. It is the responsibility of the sponsoring 
conference or school and each participating school to 
ensure that all NCAA rules are being followed when 
conducting or participating in an MTE.

	Q2:	 Are there any location restrictions for conducting 
or participating in an MTE?

A:	 No. There are no location restrictions associated with 
conducting or participating in an MTE.

	Q3:	 May a student-athlete receive name, image and 
likeness compensation for participating in an 
MTE or for promoting such competition? 

A:	 No. Student-athletes receiving compensation directly or 
indirectly for participating in an athletics competition 
or for promoting such competition is prohibited. 

	Q4:	 It is clear student-athletes may not be 
compensated for participating in a competition 
and may not be compensated for promoting 
such competition. Is it permissible for an event 
operator, event sponsor or another institution 
to pay a collective, which, in turn compensates 
student-athletes?

A:	 No. It is impermissible for student-athletes to receive 
compensation directly or indirectly for participating in 
an athletics competition. As a result, event operators, 
event sponsors and institutional opponents may not 
pay an NIL entity (e.g., collective) for a competition 
in which student-athletes participate. Further, an 
institution may not provide direct compensation to 
student-athletes related to NIL activities, nor may an 

institution share revenue with student-athletes.  
However, an institution may make arrangements with 
an event operator for student-athletes to engage in 
NIL activities during ancillary events (e.g., autograph 
session, community service) provided student- 
athletes actually engage in NIL activities separate and 
distinct from participation in the event (e.g., quid pro 
quo is present).
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	Q5:	 Do all schools participating in an MTE have to 
play the same number of contests in the event 
(e.g., all participants must play three games if 
structured as a three-game MTE)?

A:	 Yes. Each participating school must participate in the 
same number of contests in the event. Further, each 
participating school must use the same applicable 
legislated option as its maximum contest limitation for 
the playing season in which it participates in the event.

	 Q6:	 May schools participating in an MTE play four 
contests as part of the event?

A:	 No. An MTE may include not more than three contests 
per school. An event in which each school participates 
in three contests must conclude not later than 10 
days after the first contest of the event. An event 
in which each school participates in two contests 
must conclude not later than five days after the first 
contest of the event.

	Q7:	 Can multiple schools serve as a sponsor  
of an MTE?

A:	 Yes. There are no restrictions regarding the number 
of schools that may serve as the host of an MTE. 
However, the involved schools must ensure they are 
handling or sharing the responsibilities associated with 
hosting the event (e.g., contracts, game guarantees, 
setting up officials, arranging for medical personnel on 
site), liability and other operational duties. If the school 
is not responsible for or sharing in hosting duties, then 
the school would not be considered the host of the MTE.

	Q8:	 What are criteria that schools should use to 
determine if an MTE is separate and distinct 
from an MTE the school previously participated 
in within the last four years? 

A:	 When determining if an MTE is separate and distinct 
from another event, a school must consider several 
factors and evaluate each area collectively to 
determine if the event is truly separate and distinct. 
Questions the school should evaluate include, but may 
not be limited to: (1) Does the event have a new name; 
(2) Will the event be conducted at a new venue; (3) Are 
participating teams different from the previous event; 
and (4) Is there a different entity responsible for the 
marketing, ticketing and game management of the 
event? Note: If the event is essentially the same as 
previously implemented and only a new name is given 
to the event or the event is scheduled at a different 
time (e.g., a week earlier) but everything else remains 
the same (e.g., format), those factors do not distinguish 
the event as separate and distinct. Further, it is not 
permissible for the event to be conducted by the same 

event operator, in the same venue or advertised under 
the same name as the previous year’s event (i.e., listed 
on the team’s schedule).

	Q9:	 What are criteria that schools should use to 
determine if an MTE is separate and distinct 
from another MTE?

A:	 When determining if an MTE is separate and distinct 
from another event, a school must consider several 
factors and evaluate each area collectively to 
determine if the two events are truly separate and 
distinct. Questions the school should evaluate include, 
but may not be limited to: (1) Are the events occurring 
on different days/at different times; (2) Do the events 
have different names; (3) Are the events occurring at 
different facilities; (4) Are participating teams in one 
event different than participating teams in the other 
event; and (5) Are there different entities responsible 
for the marketing, ticketing and game management 
of each event? Note: If the events are essentially the 
same event and only the names of each event are 
different but everything else remains the same (e.g., 
same facilities, same ticketing), the events are not 
separate and distinct. Further, it is not permissible for 
the event to be conducted by the same event operator, 
in the same venue and advertised under the same 
name and be considered two different MTEs.

	Q10:	May a school provide complimentary admissions 
to prospective student-athletes for a contest 
that is a part of an MTE when the MTE occurs in 
the school’s home facility? 

A:	 Yes. If an MTE is occurring at the school’s home facility, 
the school may provide complimentary admissions to 
prospective student-athletes to attend its MTE contests 
pursuant to Bylaw 13.7.3.1. 
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	Q11:	 A non-Division I school would like to host an MTE. 
Is the non-Division I school required to host the 
event on their campus or at a facility normally 
used for home contests? 

A:	 There are no location restrictions associated with 
hosting an MTE. Therefore, the non-Division I school 
may host the MTE at their school or at another site 
(e.g., neutral site, another school’s facility). The 
non-Division I school that will be hosting the event 
must ensure the school is handling or sharing the 
responsibilities associated with hosting the event 
(e.g., contracts, game guarantees, setting up officials), 
liability and other operational duties. Note: An MTE 
may include a non-Division I school as a participant 
only if the non-Division I school serves as the host of 
the event.

	Q12:	 Can two teams from the same conference play in 
the same MTE if they do not play each other? 

A:	 No.  Even if the MTE is structured in such a way (e.g., 
divisions/brackets) in which two teams from the same 
conference will not play each other, two teams from the 
same conference may not participate in the same MTE.

	Q13:	May two teams from the same conference 
participate in an MTE if the schools entered into 
contracts to participate in the event prior to a 
conference realignment scenario?

A:	 No. However, the schools may consider filing a 
legislative relief waiver seeking to allow two teams 
from the same conference to participate in the same 
MTE. Note: During its January 2019 meeting, the NCAA 
Division I Committee for Legislative Relief developed 
legislative relief waiver information standards for 
situations in which two schools from the same 
conference seek to participate in the same MTE due 

to conference realignment. In submitting a request 
for relief, the school or conference must provide: (1) A 
copy of each school’s MTE contract; (2) A statement 
describing the steps taken by the schools to secure 
another MTE to participate in; (3) A statement from 
the schools detailing the estimated financial hardship 
associated with not participating in the MTE (e.g., 
financial penalty, estimated revenue, game guarantee); 
(4) A statement from the conference indicating the 
date of the school’s official acceptance into the new 
conference; and (5) A statement of support for the 
waiver from each school’s athletics director.

	Q14:	What is the impact if an event does not meet all 
MTE legislative requirements?

A:	 If an event does not meet all MTE legislative 
requirements, the event is not considered to be a 
“multiple team event” and all contests in the event 
must count towards each participating team’s 
maximum 29 contest limit.


