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Rear Double Knee Kickback 
 
Question: On a restart from referee’s position, Wrestler B, the defensive wrestler, stands up and 
Wrestler A, the offensive wrestler, quickly follows and ends up in the rear standing position. 
Wrestler B leans forward into a quad-pod position (both hands are on the mat although the knees 
are not) at which point Wrestler A leaves their feet and uses their lower leg(s) to kick behind 
Wrestler B’s knees in an attempt to bring them to the met. Is this legal? 
 
Ruling: No. Rule 5.6.9 states that the rear double knee kickback is illegal from the rear standing 
position. In this situation, even though the wrestlers are not in rear standing position (because the 
defensive wrestler’s hands are on the mat), the potential for injury to the defensive wrestler 
remains high. The spirit and intent of the rule is to protect the defensive wrestler’s knees from 
injury and a kickback behind the defensive wrestler’s knee(s) in this position shall be called illegal. 
 
(Rule 5.6.9) 
 
Recovery Time/Concussion Evaluation Timeouts 
 
Question: Wrestler A shoots a double-leg takedown and lifts their opponent off the mat. In the 
process of bringing their opponent to the mat, Wrestler A slams Wrestler B, who lands on the side 
of their neck. The referee immediately calls a slam, awards one penalty point to Wrestler B and 
starts recovery time. Shortly after the athletic trainer begins treating Wrestler B, the athletic trainer 
requests that a concussion evaluation be conducted. What is the proper protocol for recovery time 
and concussion evaluation?  
 
Ruling: This situation would mirror Rule 6.2.6 (Injury Timeout Converted to Concussion 
Evaluation Timeout). This should be handled only as a concussion evaluation timeout and any 
recovery time used up to that point shall not count toward the two minutes of recovery time. If 
Wrestler B is cleared to continue after the concussion evaluation timeout, the referee may start 
recovery time at that point and Wrestler B would be entitled to the full two minutes. If Wrestler B 
is unable to continue at the end of recovery time, Wrestler A would be disqualified, and Wrestler 
B would be declared the winner. 
 
(Rules 6.2.6, 6.2.5 and 6.3.5)  

 
 
 


