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This article provides playing rules interpretations for NCAA schools when team members compete 
in extra matches before or after an existing dual meet or tournament competition. This article 
provides information on competition playing rules only. While competing in NCAA wrestling 
competition, including extra matches, institutions are reminded to work with their compliance 
officer to ensure they also adhere to all NCAA Bylaws, including Articles 14, 17 and 20.  
 
Each of the approved rulings below will be placed permanently in the NCAA Wrestling Case Book 
under Rule 3.  
 
A.R. 1. What is the difference between an exhibition match and an extra match that is held 
alongside an existing dual meet or tournament competition that is allowable on an Individual 
Season Record Form (ISRF)?  
RULING: A match that is not held using all the required NCAA playing rules (e.g., 7-minute 
match, use of riding time kept, weigh-ins, etc.) and/or is competed against wrestlers that fall into 
the non-allowable category as outlined in Rule 9.6.4 Non-Allowable ISRF Matches are considered 
exhibition and are not allowed on the ISRF. 
 
Extra matches that are held using all the required NCAA playing rules (including Rules 8 and 9) 
and are competed against allowable competition (as outlined in Rule 9.6.3 Allowable ISRF 
Matches) are allowed on the ISRF. 
[Rule 9.6.3 and 9.6.4] 
 
A.R. 2. Can you use video review for extra matches? 
RULING: No, extra matches shall not use video review.  
[Rule 3.13.1] 
 
A.R. 3. When conducting extra matches, how is it decided which wrestler will receive choice in 
the second period?  
RULING: When conducting extra matches, referees shall determine choice by using the 
tournament guidelines outlined in Rule 3.14.2 Choice of Positions – Regulation Time.  
[Rule 3.14.2] 
 
A.R. 4. When conducting extra matches, when are the individual match results considered final? 
RULING: They are considered final using the tournament guidelines in Rule 3.18.2 that states,  
“The correction of all in-match errors shall be made by the referee before both wrestlers leave the 
mat.” 
[Rule 3.18.2] 
 
A.R. 5. How will Rule 3.19.2 (Questioning a Rules Application and 3.20 Control of Mat Area) be 
handled when conducting extra matches? 



 
RULING: Referees may penalize coaches with unsportsmanlike conduct (Rule 5.2) when/if an 
institution reaches the team point deduction level for either of these violations during an extra 
match. Per Rule 5.2.6, two unsportsmanlike conduct penalties for an institution will result in the 
individual who receives the second violation to be ejected from the event. (Per previous SRE 
guidance given for this issue at open tournaments.)  
[Rules 3.19.2 and 3.20]  
 
A.R. 6. May wrestlers bump up a weight class in order to compete in an extra match? 
RULING: Yes, but any shift in weight class must follow Rule 3.7 Shifts in Weight Class – Dual 
Meets.  
(Rule 3.7) 
 
A.R. 7. May a wrestler who has competed in a dual meet or tournament also engage in an extra 
match?  
RULING: Yes, this is allowed but the wrestler must receive the mandatory 30-minute rest required 
by Rule 3.22.17 and they may not compete in more than six matches per day, as per Rule 3.22.5. 
(Rule 3.22.17 and 3.22.5) 
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