
 
 
 
 

NCAA SWIMMING AND DIVING RULES INTERPRETATION 
 

September 12, 2019 
 
 
Rule 3-3-1 - Interpretation 
 
Women’s Two-piece Competitive Racing Suit 
 
Rule 3-1-1-d-5: “The suit should contain the International Certification Trademark from 
FINA and said logo is exempt from the above logo restriction.” 
 
Rule 3-1-1-e: “Use: The swimmer shall be limited to one swimsuit. A diver shall not be 
limited to a number of suits during diving events.” 
 
Interpretation: 
 
Provided the suit meets all other criteria listed in Rule 3 of the 2019-20 and 2020-21 NCAA 
Men’s and Women’s Swimming and Diving rules book, a women’s two-piece competitive racing 
suit is approved for use in NCAA swimming competition. 
 
 
Rationale: 
 
A women’s two-piece competitive racing suit is approved by FINA, and USA Swimming has 
subsequently approved the use of the two-piece competitive racing suit.  The suit is deemed to 
qualify as one suit; however, it must be worn as a unit, and is only FINA approved when wearing 
both pieces together to create one suit. 
 
NCAA Swimming and Diving Rules Committee and USA Swimming Rules Committee accepts 
FINA’s testing and approval process for competitive suits. 
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Rule 4-10 - Interpretation 
 
Electronic Equipment Video Review 
 
Section 10.  To determine if an official’s call of a 15-meter violation is accurate, video review 
may be utilized at championship or invitational competitions, governed by a meet or games 
committee composed of representatives of multiple institutions. Prior to the beginning of the 
competition, a decision should be made by the meet committee as to when video reviews will be 
conducted, and all participants should be informed (e.g., after each heat where review is needed 
or after the final heat of a multiple heat event). All reviews must be conducted before 
qualifiers/results are announced. If video review is in place for the championships, all 
disqualifications must be reviewed to evaluate if the 15-meter violation should be upheld. The 
referee shall review the video to determine if clear video evidence exists to overturn the call. The 
referee has sole jurisdiction over the review and their decision is a judgment call not subject to 
further review or appeal. Only the referee and a conference or NCAA meet committee 
representative – with no participating institutional affiliation – may view the video that is being 
used for review. Challenges by coaches are not permitted as part of this rule, and coaches are not 
permitted to view the video being used at any time. To use such equipment, the meet committee 
(in consultation with the meet referee) must confirm the video equipment is in place, before the 
respective event, and it must be aligned with a direct side view(s) of the 15-meter mark and 
maintain a speed of at least 25 frames/second. The result of the video review is merely to 
determine if the infraction is confirmed. The video shall not be used to detect any other rule 
infractions. If conclusive video evidence exists that the swimmer did not cross the 15-meter 
mark, the referee may overturn the disqualification. Any obstruction to the view of the 15-meter 
mark is sufficient to void the video from evidence. 
 
Interpretation: 
 
At the NCAA Championships, the Swimming and Diving Championships Committee Chair shall 
be the designee, unless otherwise delegated, to view the video and oversee the review process by 
the referee, even if the designee is affiliated with a participating institution. 
 
Rationale: 
 
The Committee Chair is responsible for the general management of the championship meet, and 
oversight of the video review process is an important part of the championships and overall 
integrity of the relay judging process. 
 
Since the Committee Chair’s role is observational only, and the referee has the sole jurisdiction 
over the review and decision, participation by the Committee Chair is acceptable. 
 
Note: This is an addition to the Interpretation issued December 12, 2017.  
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Rule 4-14-7 - Interpretation 
 
Electronic Equipment Video Review 
 
ARTICLE 7. Video replay may be used at championship or invitational competitions governed 
by a meet or games committee composed of representatives of multiple institutions to determine 
if the electronic judging equipment has failed. Prior to the beginning of the competition a 
decision should be made by the meet committee as to when video reviews will be conducted and 
all participants should be informed (i.e. after each heat where review is needed or after the final 
heat of a multiple heat relay, etc.) All reviews must be conducted before qualifiers/results are 
announced. If video replay is in place for the championships all disqualifications must be 
reviewed to evaluate whether the electronic system failed. The referee shall review the video to 
determine if there was a machine malfunction and clear video evidence exists to overturn the 
call. The referee has sole jurisdiction over the review and their decision is a judgement call not 
subject to further review or appeal. Only the referee and a conference or NCAA meet committee 
representative – with no participating institutional affiliation – may view the video that is being 
used for review. Challenges by coaches are not permitted as part of this rule and coaches are not 
permitted to view the video being used at any time. 
 
Interpretation: 
 
At the NCAA Championships, the Swimming and Diving Championships Committee Chair shall 
be the designee, unless otherwise delegated, to view the video and oversee the review process by 
the referee, even if the designee is affiliated with a participating institution. 
 
Rationale: 
 
The Committee Chair is responsible for the general management of the championship meet, and 
oversight of the video review process is an important part of the championships and overall 
integrity of the relay judging process. 
 
Since the Committee Chair’s role is observational only, and the referee has the sole jurisdiction 
over the review and decision, participation by the Committee Chair is acceptable. 
 
 
   
 


