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Rule Date Interpretation/Clarification/Situation 

6.5.3 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4/30/19 The offensive team: 

6.5.3 Must keep all personnel, except the base coaches, batter, base 

runner(s) and on-deck batter, in the dugout, bullpen or dead-ball 

area while the ball is live. 

EFFECT: The umpire shall warn the violator(s), and if the 

violator(s) does not immediately comply, the umpire should eject 

him or her. (Administrative ejection; see Rule 13.2.1) 

 

Interpretation: After receiving a warning for being out of the 

dugout, bullpen or dead-ball area on a live ball, the next 

violation of this rule by anyone of the warned team will result 

in the ejection of the head coach. 

9.5.3.7 

and 

9.5.3.8 

4/30/19 9.5.3.7 A fielder shall not at any time obstruct a runner rounding a 

base. 

9.5.3.8 A fielder shall not at any time obstruct a runner returning to 

or leading off a base. 

 

A warning for obstruction on rounding, returning or leading off a 

base will be issued when the defensive player is not making a play 

on this runner and is merely in a position that obstructs the runner.  

If the defensive player is making a play on the runner, she will be 

charged with obstruction, but not given a warning. Example: The 

runner at first base leads off and is returning to the base. The first 

baseman, in an attempt to get her out, obstructs the runner coming 

into first base. The defensive player is charged with obstruction, the 

runner is safe at first, but there is no warning for “rounding or 

returning obstruction” since a play was being made on the runner. 

  


