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NOTE: The interpretations, clarifications and waivers dated February 22, 2021 are for the 
2021 softball season only unless extended by the NCAA Softball Rules Committee at the 
June 2021 annual meeting. 

Rule(s) Date Interpretation/Clarification/Situation 
2.13 
5.9 
6.5.3 

2/22/2021 Dugout Waiver due to COVID-19 
To permit teams to utilize an area designated by the host team in the 
bleachers/stands to space uniformed team personnel. Rules related to 
electronic equipment use and positioning on a live ball must be adhered to in 
these designated areas. This waiver was issued to enhance physical distancing 
and reduce the spread of germs. 

3.10.5.2 2/22/2021 Masks/Face Coverings  
Masks or face coverings worn by players may be any solid color. This need 
not be similar in color amongst teammates. Any logo on a mask/face covering 
must meet the size restriction stated in Rule 3.10.5.2. For additional 
information on masks/face coverings, please consult the current NCAA 
Resocialization document. 

4.10.1.2 2/22/2021 Minimum Number of Officials 
A minimum of two officials must be contracted for each game. However, a 
game may be played with one official because of unforeseen circumstances, if 
the opposing coaches agree. 

5.9.2 
A.R. 5-14 

2/22/2021 Remote Coaching 
The playing rules preclude coaching from outside the team areas and field and 
there is not a waiver process to set this aside. “Distance coaching" by members 
of the coaching staff, adjunct staff, such as team psychologists and 
strength coaches, private pitching and hitting coaches, and input from other 
interested parties, is only prohibited from the start of the game until its 
conclusion, therefore, remote contact would be allowed before the game and 
between games of a double header or a tournament. 

5.11 
5.13 
Appendix G 

2./22/2021 Artificial Crowd Noise 
Due to COVID-19, institutions may have restrictions on fan attendance at 
games during the 2021 season. Therefore, the Softball Rules Committee 
issued an interpretation permitting piped-in artificial crowd noise during 2021 
games with five stipulations.  
1. Items listed in Rule 5.11, including artificial noisemakers, air horns and 
electronic amplifiers, may not be part of the artificial crowd noise; 
2. Bands are still only permitted to play while the ball is dead as outlined in 
Rule 5.13; 
3. All rules in Appendix G regarding Video, Audio or Matrix Boards must be 
adhered to, including when music, noise, cheers, etc. may be used and when 
they must be stopped; 



 

4. The umpires have the authority to regulate and/or eliminate the artificial 
crowd noise in the event they determine that it is interfering with the conduct 
of the game; and 
5. Conferences are encouraged to approve the crowd noise being used by its 
institutions. 

12.17.3.4.2 2/22/2021 Congregating on Home Runs Waiver due to COVID-19 
Offensive team personnel will be prohibited from congregating anywhere 
outside the dugout to congratulate a runner(s) on a home run. This waiver was 
issued to reduce the spread of germs. Umpires and coaches are encouraged to 
collaborate to ensure offensive team personnel do not congregate outside the 
dugout. Should teams violate this COVID-19 waiver, umpires are instructed 
to warn (see Rule 13.1.1) the offending team and advise them that they must 
remain in the dugout. For further violations by a team, umpires are instructed 
to solicit assistance from the on-site administrator. 

   
3.10.3 7/29/2020 In an effort to allow student-athletes the opportunity to use the uniform to 

voice their opinions and/or express support of racial and social justice, PROP 
reviewed the current uniform rules across all sports. Although the rules 
currently vary from sport-to-sport, PROP voted to direct all playing rules 
committees to implement the following policies for all sports effective with 
the 2020-21 seasons: 

• As authorized by the institution or conference, allow a 
commemorative/memorial patch (e.g., names, mascots, nicknames, 
logos, and marks intended to celebrate or memorialize persons, events, 
or other causes). 

• The patch must not exceed 2¼-square inches and must be placed on 
the front or sleeve of the uniform and may not interfere with any 
required markings. 

• While not all team members are required to wear the patch, the patch 
must be identical for those who choose to wear the patch. 

• As authorized by the institution or conference, allow other 
names/words intended to celebrate or memorialize persons, events, or 
other causes on the back of the jersey/uniform where the player name 
is traditionally located. The names/words may vary by team member. 

   
10.2.1.2 
 

10/21/2019 10.2.1.2 The stride foot may be on or behind the pitcher’s plate as far back as 
desired. Once the pitcher initially sets the toe of her stride foot, she may not 
step back any farther to increase the distance behind the pitcher’s plate.  
 
Clarification: The stride foot may be on or behind the pitcher’s plate as far 
back as desired. Once the pitcher takes the proper pitching position required 
for taking the signal and initially sets the toe of her stride foot, she may not 
move that foot in any direction (backward, forward, sideways or off the 
ground). The proper pitching position as defined in Rule 10.2.1, including the 
position of the stride foot, must be established before taking the signal. Once 
the pitcher has established her stride foot, simple dropping or rocking onto her 



 

heel is not a violation. The first movement of the stride foot is the forward step 
when the pitching motion starts. 

10.2.2 1/15/2020 
10/21/2019 
 

10.2.2 While in the pitching position and taking the signal, the pitcher must 
take or appear to take a signal. The signal need not come from the catcher. 
 
Clarification 1: Taking the signal from behind the pitcher’s plate from her 
signal arm band or the catcher is illegal since the pitcher is not in the pitching 
position. The result is an illegal pitch. 
 
Clarification 2: A coach may give visual or verbal signal while the pitcher is 
not in the pitching position, however, when the pitcher assumes the pitching 
position she must look at her signal arm band or the catcher to take or appear 
to take the signal. The pitcher may not simply step into the pitching position, 
put her hands together and start the pitching motion. There must be timing 
consistent with taking the signal from an arm band or catcher. Failing to do so 
will result in an illegal pitch. 
 
Clarification 3: Taking a defensive signal from a coach or catcher prior to 
stepping on the pitcher’s plate is allowed. However, the pitcher may not look 
at the signal arm band until she is in the pitching position. 

   
3.10.8 9/11/19 Undergarments: Visible undergarments must contrast the color of the ball. 

Yellow or gold undergarments are not permitted. 
10.1 9/11/19 Pitching Position: The stride foot may be on or behind the pitcher’s plate as 

far back as desired. Once the pitcher initially sets the toe of her stride foot, she 
may not step back any farther to increase the distance behind the pitcher’s 
plate. 
The stride foot must be established before taking the signal. Dropping the 
heel during delivery of the pitch does not constitute stepping back. 

10.2 9/11/19 Taking the Signal: The pitcher must take a signal while in the pitching 
position. 
Taking a signal from behind the pitcher’s plate (e.g., looking at the signal 
arm band) is illegal since the pitcher is not in the pitching position. The 
result is an illegal pitch. 

 


