
 

MEMORANDUM 
 

February 15, 2022 
 
VIA EMAIL 
 
TO: NCAA Men's and Women's Ice Hockey Head Coaches and Game Officials. 
 
FROM: Jeff Fulton 
   Secretary-Rules Editor  
   NCAA Men's and Women's Ice Hockey Rules Committee. 
 
SUBJECT:  Rule 74.2 - Leaving the Penalty Bench.  
 
The NCAA Men’s and Women’s Ice Hockey Rules Committee reviewed a recent situation 
regarding a player leaving the penalty box early and was not detected by the on-ice 
officials. This communication clarifies these situations. 
 
Below is the video clip of the situation: 
https://www.dropbox.com/s/kbmez6b4ua1khmb/3.%202022-02-05%20-%20Livebarn-
1107636-30000-Iceworks_Skating_Complex_Rink_3_T175949.mp4?dl=0 
 
Situation: During an overtime period, a penalized Team A player prematurely leaves the 
penalty bench with :01 remaining on the penalty time. The player receives a pass and 
scores a goal. 
 
Question: Is this situation reviewable under rule 93.4 Video Replay Criteria Coaches 
Challenge, No. 15, for a too many players violation? 
 
Guidance/Clarification from Ice Hockey Rules Committee: 
1. This situation (leaving the penalty bench area prematurely) is NOT reviewable 

under the video replay criteria. 
2. The committee reminds officials if this situation occurs in future games: 

a. A heightened awareness is needed by the officiating crew when the release 
of a player from the penalty box is imminent. It is imperative that the 
linesman create a sightline on the player leaving the penalty box and the 
game clock. 

b. If there is a question on the player leaving the penalty box early officials are 
encouraged to: 
(1) Meet with the crew to discuss. 
(2) Verify with the scorekeeper and penalty box attendant as outlined in 

rule 74.2. 
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The committee plans to discuss this and all video replay criteria after the season and 
consider adjustments this summer. 
 
Rules Reference:  
74.2  - Leaving the Penalty Bench - Except at the end of each period, or on expiration of a 
penalty, a player may not leave the penalty bench at any time. 

Penalized players must remain on the penalty bench during stoppages of play and 
timeouts. 
A player serving a penalty on the penalty bench must step on the ice and proceed 
to the respective players' bench before a change may be made. 

PENALTY—Bench minor. 
A penalized player may not leave the penalty bench before the penalty time has 
expired, regardless if play is in progress. 

PENALTY—Minor after serving the unexpired penalty time. 
 
If a player leaves the penalty bench before the penalty is served fully, the penalty 
timekeeper shall note the time and notify a referee at the next stoppage of play. 
A player who returns to the ice before the penalty time has expired because of an 
error of the penalty timekeeper is not to serve an additional penalty but must serve 
the unexpired time. 
A player who has received a time penalty or one who is serving for a disqualified 
player, must remain in the penalty bench until the penalty time is completed. 
PENALTY—Minor and the offending player must serve the balance of the initial 
penalty. 

 
Thank you and good luck as the season continues.  
 
JF:th 
 
cc: NCAA Men's and Women's Ice Hockey Rules Committee  
 Select NCAA Staff  
 
 
 


