
General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name, state and USAG region to the email. 

Q: Where can I locate the most updated 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and Meet 

Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Q: Where can I locate the NCAA Women’s Gymnastics Rules Interpretation Archives? 

A: http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics.  They are found 

under Championship-Division One; Rules of the Game; fifth bullet down.  

____________________________________________________________________________ 

Uneven Bars: 

Q:  Is it permissible, without a deduction, to mount the high bar by running under the low bar? 

A:  Yes.  Refer to the  USAG JO Code of Points 2018-2022,Sections 3- Uneven Bars-General Information 

Chapter One; VI. Mounts and Dismounts Regulations; A. 3.d.Run and Touch Board and/or Bars or Run 

under the Bars without Mounting deduct 0.50 (considered at fall) Bullet:  Acceptable to walk/run under 

LB to Mount with Jump to HB between Bars. 

____________________________________________________________________________   

 Balance Beam: 

Q:  Would Balance Beam mount #1.114-Front Walkover with handstand on springboard to rear 

support (sit) on beam fulfill the Balance Beam Specific Compositional requirement of having a 

forward/sideward Acro element with a minimum of A value? 

A:  Yes. Refer to the NCAA Women’s Gymnastics Rules Modifications Documentation; Balance Beam; 

4.2; a. 2. Second statement: Must be from Group 1-Mounts, 6-Rolls, 7-Walkovers/cartwheels or 8-

saltos.  Also refer to USAG JO Code of Points 2018-2022; Beam Elements; Group 1- Mounts # 1.114. 
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Floor Exercise 

Q:  If a student-athlete performs a switch side (#1.305- “C”) connected to a Popa (#1.307-“C”) 

connected to another popa (#1.307 -“C”) will she receive +0.20 in Connected Value? 

A:  Yes.  Refer to the USAG JO Code of Points; 2018-2022; Section 5-Floor Exercise-Bonus- Chapter 4. 

1. Connections Value Bonus (CV); J.1.a.b. & 2.  Also refer to Section 5-Floor Exercise-Bonus-Chapter 

4. C. Direct Connection. 

Q:  If an student-athlete performs a Switch ½ (#1.304-“C”) + Wolf 1/1 (#1.316-“C”)+ Wolf 1/1(#1.316-

“C” on floor exercise does she get the C value element for the second Wolf 1/1? 

A:  Yes.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2020; Section 5-Floor Exercise-General Information- 

Chapter 1. VI. Recognition of Value Parts; A. Any Floor Exercise Element listed in the Junior Olympic 

Code of Points or JO Updates; May Receive Value-Part Credit Two (2) Times: provided the element 

occurs in a Different Connection. (i.e. proceeded or followed by a Different Connection). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chrystal Chollet-Norton 

NCAA Rules Interpreter - Women’s Gymnastics 

rulesncaagym@embarqmail.com 
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