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General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name and region to the email. 

Q:  Where can I locate the 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and Meet Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Q:  Where can I purchase the USAG Code of Points 2018-2022 First Edition? 

A:  usagym.org  Click on Member Services, then click on left column; Technical materials. 

2020-21 Women's Gymnastics Rules Waivers due to COVID-19 

Due to challenges resulting from COVID-19, playing rules waivers for several sports have been granted for 

the 2020-21 winter season. The playing rules waivers are consistent with the guidance included in the 

previously published NCAA Resocialization of Collegiate Sport documents. In this regard, the NCAA 

playing rules committees and staff will continue to monitor any additional developments and make 

adjustments as appropriate. 

Rule:  Women's Gymnastics Mod. Appendix VIII 3.1.a.  

Waivers: Reduce the open stretch period from 30-minutes to 20-minutes, prior to the standard 15-minute 

event warm-up period.  

Rationale: Help mitigate the spread of germs by reducing the opportunity for athletes from different teams 

to interact during the open stretch time. 

 

Clarification Update:  Floor Exercise 

Q:  What is the total bonus for Rudi (#6.401 “D”) connected to a straddle jump (#1.207 “B”) 

connected to a front salto (#6.101 “A”)? 

A:   +0.20 Refer to the USAG Code of Points: Section 5-Floor Exercise-Bonus -Chapter 4; C. and III. There 

is no additional bonus awarded under the 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modifications. 

______________________________________________________________________________ 
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General 

Q:  Will an out-of-uniform deduction be taken if the team is not all wearing the same mask? 

A:   No. Refer to the 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modifications; 6.  Equipment and 

Procedures; 6.2. 

Q:  Can a student-athlete wear a mask (either over the mouth and nose or pulled under the chin) 

while competing? 

A: Yes.  Go to usagym.org; click; Coronavirus (COVID-19) Updates and Resources; Re-Opening; Social 

Distance Flyers for your gym; fifth bullet; click on women. 

Q:  If a student-athlete wears a mask while competing, can she ask for a “do over” if there is an issue 

related to the mask during the routine? 

A:  Yes.  Refer to the USAG Technical Committee Minutes Oct 22 & 24, 2020; Mask and Covid-19 Issues; 

Recommendation 1: If an athlete is mandated or chooses to wear a mask during competition, there will 

be no deduction for adjustment of said mask. Effective immediately and Recommendation 2: If the 

shifting of the mask during competition interrupts the gymnast’s movement and/or becomes a safety 

issue (example, covers her eyes), the gymnast may stop immediately and request permission from the 

Chief Judge to either repeat the entire routine or start again from the point of interruption. This would 

parallel the procedures for technical failure of the floor music. Effective immediately. 

Q:  Please clarify the following duty assigned to the meet referee on page 21 of the NCAA Rules 

Modifications: "Judge video of inquiry Routine (if you did not judge the routine)." 

A: When an inquiry is officially submitted and the judging panel has unresolved differences, if the MR did 

not judge the routine in question live, then the MR should review the video replay at regular speed, one 

time only. The MR can then participate in the discussion with the panel. This video replay does not 

follow the video review rules. It is not the intent for the meet referee to dominate the panel discussion. 

Rather, the intent is for the meet referee to speak intelligently about the issues with the panel and later 

with the inquiring coach. 

Q:  Where is the official wording for when after the 2-minute transitions from event to event the 4-

minute touch on the equipment begins?  

A:   Refer to the 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modifications and Meet Procedures; Appendix 

VIII. Regular Season Meet Procedure; 3. A and B. 

______________________________________________________________________________ 

Balance Beam  

Q:  Will a split leap mount on beam fulfil the balance beam special requirement for 180 degree split? 

 A:  No.  Refer to the 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modifications; Balance Beam; 4.1. b and 

c.  Also  the USAG Code of Points; Balance Beam; Elements Group 2; Leaps and Jumps and Section 

4-Balance Beam- Compositional Categories; Chapter 2.2. b. 

Q:  On Balance beam a student-athlete completes as a dismount BHS-2 foot (#7.210 "B") BHS Step 

out (#7.208 "B") to a 1 1/2 Twisting dismount (#9.306 "C") She would receive +0.10 CV for the 

three acro elements including mounts and dismount as per USAG Bonus chapter 4. II.C.2. Would 

she receive an additional +0.10 CV under the NCAA Rules Modifications for a B or higher acro 

skill plus C or higher valued dismount? 

A: Yes.  Refer to the 2021 NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications; Balance Beam 4.4 

Connection Value Exceptions; 4.4. f. 

______________________________________________________________________________ 



 

 

Floor Exercise 

Q:  On floor exercise a student-athlete compete a punch front full (#6.301”C") connected to a Front 

layout 1/2 (#6.201 "B") connected to a Split Jump (#1.207 "B") connected to a Front tuck (#6.101 

"A") will this fulfill the UTL requirement of 1 acro series with a C or better salto? 

A:  No.  Refer to the 2021 NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications Floor Exercise; 5.1 a. 

definition of acro series as a minimum of three acrobatic flight elements, with or without hand support. 

Also refer to the USAG Code of Points; Floor Exercise-Section 5-Compositional Categories-Chapter 

2; 1.a. and e. 

Q:  If a student-athlete performs a double salto in the last tumbling pass and falls will she be awarded 

the additional +0.10 bonus? 

A:   No.  Will follow the USAG Code of Points 2018-2022; Section 5-Floor Exercise-Bonus-Chapter 4; III. 

“D/E” Bonus (D/E) - Level 10 ONLY. B. 1, 2, 3. 
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NCAA Rules Interpreter - Women’s Gymnastics 
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