
General Information 

Q:  Who is the NCAA Rules Interpreter? 

A:  Chrystal Chollet-Norton; rulesncaagym@embarqmail.com 

Q:  May I submit my rules questions by voice mail or text message? 

A:  No.  Please submit rules questions by electronic mail only.  Please provide your name, institution and 

if a judge your name and region to the email. 

Q: Where can I locate the most updated 2020 & 2021 NCAA Rules Modification Document and Meet 

Procedures? 

A:  http://www.ncaa.org/championships/national-collegiate-womens-gymnastics 

Clarifications: 2020 & 2021 Women’s Gymnastics Rules Modifications Document.   

Meet Referee Checklist should be given to the Meet Director directly.   

____________________________________________________________________________ 

Uneven Bars 

Q:  Does the Pritchard # 2.306-(‘C’) Counter swing to front salto in pike or straddle with ½ turn to 

catch the low bar meet the turning requirement for special requirements on uneven bars? 

A:  Yes.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; Section 3-Uneven Bars- Compositional 

Categories - Chapter 2; II. Long Axis (LA) Turn; Minimum of (“C”); b. May be:  * Turn in a flight 

element.  

  _________________________________________________________________________ 

Balance Beam 

Q:  Would a Stag Ring Jump satisfy the 180 degree split requirement on balance beam? 

A:  No.  Refer to the USAG JO Code of Points 2018-2022; Section 4 - Balance Beam - Compositional 

Categories - Chapter 2; Level 8/9/10- Special Requirements; 2.d.. 180 degree split position in Cross 

(front-to-back) or Side/Straddle position. 1) Cross position must have Forward Leg extended. 2. No 

Special Requirement awarded if Forward Leg finishes in a Stag position. 
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Q:   Is a straddle pike or straddle split jump performed with a ¼ turn a C? 

A:   Yes.  Refer to the 2020& 2021 NCAA Women’s Gymnastics Rules Modification Document; Balance 

Beam; 4.3. 2.202. 

Q:  What is the total bonus for a 1 arm back handspring into a back layout step out ending on the 

beam? 

A: +0.30.  +0.10 for D (layout step out). Refer to the NCAA Women's Gymnastics Rules Modifications 

2020 & 2021; Balance Beam; 4.3. 8.304. + 0.20 CV for C + D (1 arm back handspring "C" into back 

layout step out "D").  Refer to the USAG JO Code of Points; 2018-2022; Section 4 - Balance Beam – 

Bonus- Chapter 4; II. "C" + "D" or more difficulty +0.20, and III. D/E Bonus-Level 10 only; C. 1. 

__________________________________________________________________________ 

Floor Exercise 

Q:  Is an aerial cartwheel or aerial walkover done after your last tumbling pass considered a salto? 

A:  No.  An aerial cartwheel or aerial walkovers are not a salto.  Refer to the USAG JO Code of Points; 

2018-2022; Floor Exercise; Elements; Groups 5 Walkovers, Cartwheels. 

Q:  If a student-athlete performs a double salto in the last tumbling pass and falls will she be awarded 

the additional +0.10 bonus? 

A:  No.  Will follow the USAG JO Code of Points 2018-2022; Section 5-Floor Exercise-Bonus-Chapter 4; 

III. “D/E” Bonus (D/E) - Level 10 ONLY. B. 1, 2, 3. 
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