
 
2021-23 NCAA Women's Basketball 

MEDIA TIMEOUT FORMAT GUIDELINES 
Edited by Jon M. Levinson, NCAA Women's Basketball Secretary-Rules Editor 

 
Team timeouts: 
 

• Each team receives three 30-second timeouts and one full timeout (60 seconds). 
 
• Teams may use their timeouts at any time during the game. 

 
• The full timeout may be used in either the first or second half. 
 
• Each team receives one 30-second timeout for each overtime, in addition to any unused second half 
timeouts. 
 
Play 1: Team A uses one 30-second timeout in the first half. How many timeouts does Team A have 
remaining for use in the second half? 
Ruling 1: Team A has two 30-second and one full timeout for use in the second half. 
 
Play 2: Team A calls their full timeout in the first half. How many timeouts will Team A have in the second 
half? 
Ruling 2: Team A will have three 30-second timeouts in the second half. 
 
Play 3: Team A calls no timeouts in the first half and no timeouts in the second half. If the game goes 
into overtime, how many timeouts will Team A have for use? 
Ruling 3: Team A will have four  30-second timeouts (three from the second half and one for overtime) 
and one full timeout (from the second half). 
 

Electronic-media timeouts: 
 

• The length of a media timeout is determined by the host institution/conference or the electronic-media 
agreement between the host institution/conference and their media partner. 
 
• There is one electronic-media timeout in each quarter that occurs at the first dead ball at or below the 
5-minute mark. 
 
• When a replay review occurs before the 5-minute mark in a quarter and prior to the quarter’s 
electronic-media timeout, the replay review triggers that quarter’s electronic-media timeout after the 
results of the replay review are communicated to both head coaches. 
 
• When a team calls a timeout before the electronic-media timeout mark for that quarter, or calls a 
timeout which creates the first stoppage in play at or below the mark, the timeout shall be charged to 
the team and it will become that quarter's electronic-media timeout. 
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• The first replay review or team-called timeout of the second half will trigger the second half electronic-
media timeout. This timeout does not replace the 5-minute media timeout in the quarter in which it is 
called. When triggered by a replay review, the timing of the electronic-media timeout starts after the 
results of the replay review are communicated to both head coaches. 
 
• The first team called timeout in any overtime(s) may become an electronic-media timeout if stipulated 
in the conference media agreement. 
 
Play 4: In the first quarter, Team A calls a 30-second timeout with 7:15 on the game clock. 
Ruling 4: Team A is charged with a 30-second timeout, which will become the length of the electronic-
media timeout. There are no remaining electronic-media timeouts in the first quarter. 
 
Play 5: In the first quarter, Team A calls a 30-second timeout with 7:15 on the game clock. At 5:00 on the 
game clock 
 

(a) B3 commits a traveling violation or; 
(b) Team B calls a 30-second timeout. 

Ruling 5: In (a), play will immediately resume with a throw-in awarded to Team A. In (b), Team B is 
charged for a 30-second timeout, which will remain 30 seconds in length. 
 
Play 6: In the third quarter, Team A calls a 30-second timeout with 7:30 remaining in the period. This is 
the first team-called timeout of the second half.  
Ruling 6: The team-called timeout by Team A will become an electronic-media timeout. There will still 
be an electronic-media timeout in the third quarter at or below the 5-minute mark, unless either team 
calls a timeout before the media mark. 
 
Play 7: With 5:00 remaining in the third quarter, A1 is fouled in the act of shooting. The try is unsuccessful. 
The 5-minute media timeout is taken before A1’s first free throw. Prior to the second free throw, Team 
B calls a timeout, which is the first team-called timeout of the second half. 
Ruling 7: The team-called timeout by Team B will become an electronic-media timeout, as it is the first 
team-called timeout of the second half. Following the timeout, A1 will attempt her second free throw. 
 
Play 8: With 8:30 remaining in the second quarter, the officials use replay to determine whether an 
intentional foul occurred. The second quarter electronic-media timeout has not yet occurred. 
Ruling 8: The replay review triggers the electronic-media timeout. Once the results of the replay review 
are comminucated to both head coaches, the timer/TOC shall time the length of the electronic-media 
timeout as specified in the media agreement. Media is free to go to commercial at any time during the 
stoppage in play and is not required to wait until after the replay review. 


