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[Note: Shaded areas will indicate new or altered language from the previous versions of the 
interpretations and case plays document.] 

Rules Book Corrections 

• Rule 5-11.5 – Delete “or to determine if a defender was in or out of the Restricted 
Area in the last two minutes of the second period or the last two minutes of any 
overtime period.” 
 

• Rule 5-14.17 – Should read, “Bands/amplified music are permitted to play or be 
played only during any timeout, intermission, during an Instant Replay review by the 
officials or during dead ball periods when the clock is stopped.” 
 

• Rule 7-2.3.b – Should read, “A member of their team’s bench personnel physically 
contacts their player with the ball to direct them to move in a different direction or to 
stop.” 
 

• Delete – 10-4.1.g 
 

• Rule 11-4.1.3 – Should read, “Until the last two minutes of regulation, after a called 
foul involving a secondary defender, to determine if the secondary defender was in the 
restricted area.” 

Case Book Corrections 

 
• A.R. 10-6 RULING should read “This play may be reviewable in the last two 

minutes of regulation and the entire overtime period(s). 
 



• A.R. 11-10 RULING – add as the second sentence “This play has to be a coach’s 
challenge prior to the last two minutes of regulation, after that the officials 
can review on their own.” 
 

• A.R. 11-35 should read: 
o A1 picks up the dribble in the backcourt near the sideline and is trapped by 

B1 and B2. B1 has a foot on the sideline and slaps the ball away from A1. 
Immediately after slapping the ball, B1 moves the out of bounds foot 
inbounds and the ball goes off A1’s knee and out of bounds. The official rules 
that the ball went off of A1 and award Team B the ball. Team A’s coach calls 
timeout and challenges the play. 
RULING: The officials may use instant replay to determine which player 
caused the ball to be out of bounds. In this case, B1 caused the ball to 
be out of bounds when he touched the ball while standing on the 
sideline. B1’s standing out of bounds and slapping the ball off A1’s knee 
is all part of the same play. Thus, it falls within the scope and intent of 
the rule and allows the officials to make the appropriate decision as to 
which player caused the ball to be out of bounds. However, while the 
officials are at the monitor, if they see that the two acts were separated 
by time and were not part of the same act, the officials may not re-
officiate the prior act of a player being out of bounds. 
(Rules 11-2.1.e, 11-1.4.c, 11-4 and 7-1.2) 

  


